Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volba z lásky

Láska. Tisíckrát ze všemožných úhlů prodiskutovaný kýč. A přece cit, který, když přijde, překvapí. Cit, jenž mění běh a směr života. A s sebou přináší i mnoho otázek… Jedna z nich: Jak daleko by měl člověk zajít ve jménu lásky?

Odpověď na tuto otázku hledá v jedné ze svých knih oblíbený americký spisovatel Nicholas Sparks, autor mnoha bestsellerů, z nichž některé byly i úspěšně zfilmovány - Zápisník jedné lásky, Milý Johne, Bezpečný přístav, Noci v Rodanthe a další. Román, v němž je nejednou položena zmíněná otázka, nese název Volba a nedávno vyšel i v českém překladu.

Hlavními hrdiny příběhu jsou dva čerství sousedé Travis Parker a Gabby Hollandová. Travis je pohodář, který užívá života, má dobrou práci, pár opravdu dobrých přátel a za sebou několik krátkodobých vztahů. Naopak  Gabby si koupila dům na malé vesničce v Severní Karolíně právě kvůli svému příteli Kevinovi, s nímž chodí již několik let, a ráda by se usadila a konečně založila rodinu. Jen ten Kevin se stále nemá k tomu, aby se vyjádřil.

Když se Travis a Gabby při jedné vcelku humorné situaci seznámí, přeskočí mezi nimi jiskra. Drobná, ale i ta stačí k tomu, aby jeden druhého toužili poznávat víc. Společné výlety, večery při hvězdách a vonícím grilu, vzájemné porozumění… To a ještě více společných styčných bodů posouvá Gabby k nevyhnutelnému a palčivému rozhodnutí - Kevin nebo Travis?

„Příběhy jsou tak výjimečné, jak výjimeční jsou lidé, kteří je vyprávějí, a nejlepší bývají ty s překvapivým koncem.“

Nicholas Sparks popisuje po větší část knihy vztahové začátky hlavních hrdinů. Ta kratší část pak patří době „po jedenácti letech“, kdy je to tentokrát Travis, koho čeká těžká životní „volba“. Čtenář netuší, o co jde, před jakým rozhodnutím Travis stojí. Odpovědi se dozvídá téměř až v závěru románu. Nutno ale připustit, že příběhu by mnohem více slušelo, kdyby tento poměr byl obrácený, protože poslední část knihy přináší natolik velké a silné lidské dilema, jenž je jako dělané k rozvedení na mnohem větším prostoru.

Někteří lidé mají odpověď na všechno, nebo alespoň na nejdůležitější otázky, avšak těm Travis nevěřil. Pokud by však skutečně existoval někdo, kdo by uměl odpovědět na cokoli, zeptal by se ho na toto: Jak daleko by měl člověk zajít ve jménu opravdové lásky?
Takovou otázku by mohl položit stovce lidí a dostal by sto různých odpovědí. Člověk by se měl obětovat, smiřovat, odpouštět, bojovat, je-li to potřeba… Jenže žádná z těchto odpovědí, byť byly správné, by mu teď nepomohla. Něco je prostě mimo lidské chápání. V životě, jak se zdá, pořád něčeho litujeme, a Travis toužil otočit ručičkami hodin, aby mohl prožít některé části života znovu. Věděl, co by odpověděl na onu otázku. Občas to znamená, že člověk musí ve jménu lásky lhát.
A on se bude muset brzy rozhodnout, zda zalže...

Nicholas Sparks vypráví se svou charakteristickou lehkostí, přesvědčivostí a jemností. Styl a pevná vypsaná ruka ho v ničem nezapřou. Ačkoli příběh sám o sobě nepřináší žádné výrazné dějové zvraty, ani nic, co by čtenář nečetl už někdy dříve v jiných knihách v lehce pozměněných podobách, stránky knihy i tak ubíhají velkou rychlostí a odkrývají hezký příběh, který několikrát rozesměje i dojme. Občas má Sparks tendenci sklouzávat do přeslazené červené knihovny, ale s přivřením oka se mu daří tuto hranici nepřekročit.

Volba je typickou ukázkou ženského románu, který potěší, vyloudí na tváři úsměv a snad nechá skanout i několik slz. Čtivý, povětšinou odpočinkový příběh je jako dělaný pro všechny romantické čtenářské duše :)

Moje hodnocení: 78%

Autor: Nicholas Sparks
Název: Volba / The Choice
Počet stran: 272
Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 3/2016

 

 

Autor: Eva Šamánková | pondělí 28.3.2016 16:18 | karma článku: 13,45 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik