Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cela číslo 17

Za vraždu manželky dostal trest 13 let vězení. Jako „správný" vězeň ale tvrdí, že je nevinný. Kde hledat pravdu? Možná v právě nalezeném deníku…

Hvězdou současné slovenské literatury je muž opředený nejedním tajemstvím, působící údajně více jak dvě desetiletí ve službách spravedlnosti, vystupující pod pseudonymem Dominik Dán. Ačkoli informace o sobě před veřejností tají, jisté je, že na svém kontě má již dvacítku detektivních románů, podílel se na tvorbě televizního seriálu Kriminálka Staré Město, a na jaře letošního roku běžel v kinech jeho zfilmovaný detektivní příběh Rudý kapitán.

Dánova obliba u čtenářů roste s každou jeho další knihou. Nakladatelství Slovart postupně v českém překladu vydalo knihy Uzel, Básník, Bestie, Rudý kapitán, Popel všechny zarovná, Krev není voda, a tou prozatím poslední je Cela číslo 17.

V té se znovu setkáváme s mladým detektivem z oddělení vražd Richardem Krauzem a jeho parťáky. Píše se rok 1998 a před vyšetřovateli tentokrát stojí hned dva případy – vánoční mord neznámého muže (probodnutého bajonetem) a přešetření čtyři roky uzavřené vraždy.

Cela číslo 17 je vyprávěna prostřednictvím tří dějových linek. V té první sledujeme počínání Krauzovy vyšetřovací party; v té druhé pak vězeňský život jistého vysokoškolského profesora matematiky Kamila Puskailera, odsouzeného na 13 let za vraždu manželky, kterou, jak tvrdí, nespáchal; a nakonec třetí větev celého příběhu dává nahlédnout do deníkových záznamů tohoto vězně, v nichž se svěřuje se svými životními milníky od dětství až po současnost. Zabil či nezabil svoji ženu? Jaká špína vyjde v průběhu napovrch?  Zvládne Kamil drsný vězeňský život?

Kdy se to změnilo? Kdy se mi ten zkurvený život vymkl z rukou? Stalo se to o Vánocích 1993. Přišli si pro mě.
Ale to je už dávno. Devět měsíců. Jen devět? A je to dávno. Prožil jsem tady v base už celý život, a přitom jenom devět měsíců! Einstein měl pravdu. Čas může být někdy hodně relativní. Umím spočítat kdejaký integrál, maticové sestavy, diferenciální rovnice, Fourierovy řady, dokážu spočítat všechno na světě, ale relativitu času jsem nebyl schopen nikdy pochopit. K dokonalosti poznání mi pořád chyběl malý krůček, docela maličký, poslední, kterým se uzavírá poznávání a začíná poznání. Myslím, že za posledních devět měsíců jsem tenhleten magický krůček udělal. Už nemusím poznávat, teď už vím.
Tak kdy se to změnilo? Kdy se mi ten můj pohodový, bezproblémový život vymkl z rukou? Stalo se o Vánocích 1993? Ne, mnohem dřív. V ten den, kdy jsem ji poznal.

První polovina knihy se nese v pozvolnějším tempu a krok po kroku připravuje pevnou půdu pro druhou, strhující a dynamickou, část. Čtení je to napínavé, s velkým počtem reálných prvků, postavené na úderných dialozích, a to vše proloženo výborným typicky česko-slovenským humorem. Čtenáři se dostává zajímavých střípků informací o vězeňském životě a jeho nepsaných pravidlech, navíc z „první ruky“ rovněž sleduje průběh vyšetřování a vše, co k tomu může patřit… Z Dánových vět je přímo hmatatelné, že to, o čem píše, zevrubně zná. Prostředí, případy, praktiky, podsvětí… Knihy tak působí více než uvěřitelně, k čemuž bezesporu přispívá i jeho příjemný a uvolněný vypravěčský styl. Stále platí, že Dánovy knihy se dají číst nejen v rámci série, ale také jednotlivě jako zcela samostatné příběhy.

Zajímavé zápletky, napětí, kousavé vtípky, nastavené zrcadlo žumpy společnosti, věrohodná rozuzlení… Jméno Dominika Dána se stalo zárukou velmi kvalitní detektivky! Cela číslo 17 tento dojem jen posiluje!  

Moje hodnocení: 90%

Autor: Dominik Dán
Název: Cela číslo 17
Počet stran: 264
Nakladatelství: Slovart
Vydáno: 8/2016

 

Autor: Eva Šamánková | sobota 17.9.2016 18:56 | karma článku: 14,44 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik