Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokonalé ticho

Na severu Aljašky, kde panuje polární noc, kde teploty klesají pod -40°C… Právě tam, v pusté tundře plné sněhu a ledu, se matka s neslyšící dcerou snaží zachránit svého manžela/otce…

Dokonalé ticho je název nejnovější knihy anglické spisovatelky Rosamund Luptonové. Ta debutovala v roce 2010 románem Sestry (česky 2012), jenž se stal v Anglii nejrychleji prodávanou prvotinou roku. Úspěch zaznamenal i v širším měřítku - dodnes byl přeložen do více než 30 jazyků a prodalo se ho přes 1,5 milionu výtisků. Její druhý román s názvem V plamenech, který vyšel o rok později, zaznamenal podobný ohlas.

Do třetice přichází Luptonová s knihou Dokonalé ticho, v níž zavádí čtenáře na mrazivou Aljašku, kde se při požáru inuitské vesnice ztratí anglický dokumentarista Matt Alfredson. Tedy - toho názoru je alespoň jeho manželka Yasmin, která za ním spolu s desetiletou dcerou Ruby přiletěla na návštěvu.

Policie je naopak přesvědčená, že Matt spolu s ostatními ve vesnici uhořel. Žena odmítá této domněnce uvěřit, a tak s Ruby „na vlastní triko“ vyráží manžela najít a zachránit ho. S každým kilometrem, s nímž se k němu (snad) přibližuje, se ale o to hlouběji noří do polární divočiny, v níž vládnou silný mráz, padající sníh a polární noc. Yasmin, s neslyšící Ruby v kabině, poprvé v životě šoféruje kamion. A meteorologové navíc hlásí blížící se bouři…

Mamka se vrací do kabiny. Na obličeji má červené fleky a část tváře u ochranných brýlí krvácí, jako by ji mráz pokousal. Sundávám jí rukavice, které jsou samý led, a topení pracuje naplno.Rozjede se, ale na volantu má jen pravou ruku, protože levá ji asi příliš bolí. To je ale sněhu! Jako bychom byli uvnitř něj. Náš kamion se pořád dost silně kymácí - dokonce mě to vyhodí ze sedačky, až se do mě zařízne bezpečností pás. Mamka zastaví a já zahlédnu, že se v cloně sněhu otvírají malé průliny.„Tohle je dobré místo, kde se dá ta bouřka přečkat,“ říká mamka.

Autorka vypráví značně osobitým stylem ve dvou úrovních. Kromě tradičního vypravěče sledujícího děj z pohledu Yasmin, hovoří pravidelně i samotná Ruby. Tato od narození hluchá dívenka přináší velmi zajímavý vhled do světa ticha, znakové řeči a celkové mezilidské komunikace. Spolu s tím jak Luptonová klade důraz na psychologii postav, se před čtenářem otevírá s citlivostí, hloubkou i přesvědčivostí brána do niterního vztahu rodičů a dětí, v tomto případě navíc silně umocněného aspektem sluchového postižení.

Luptonová je nesmírně působivá vypravěčka, její popis polární krajiny dýchá autentičností pustiny, mrazu i temnoty, které zalézají až pod kůži.V určitých chvílích jde až pohlcující filmovou atmosféru. Ocitáte se tak uprostřed polární bouře v náklaďáku, kde s každou vteřinou klesá v kabině teplota víc a víc pod nulu, zatímco venku zuří vítr, a mráz se blíží k -50°C. Body získává autorka i za mnoho zajímavostí ze života obyvatel Aljašky i tamních zvířat.

Díky této vybroušenosti jí lze snadněji odpustit a zapomenout, že samotnou kostru zápletky vytvořila spíše průměrnou, postrádající nějaké výraznější dějové překvapení a zvraty. S velkou pravděpodobností vás ale ten krutý mráz a modrá světla náklaďáku, která obě hrdinky v polární tmě celou dobu pronásledují, zaměstnají natolik, že vám nezbude prostor ani čas nad nějakými nedostatky výrazněji přemýšlet.

Dokonalé ticho je pro svoji atmosféru kvalitním mrazivým psychologickým thrillerem. Navlečte si tlusté ponožky, uvařte hrnek teplého čaje, přikryjte se huňatou dekou a … až pak se dejte do čtení. :)

Moje hodnocení: 85%

Autor: Rosamund Luptonová
Název: Dokonalé ticho / The Quality of Silence
Počet stran: 344
Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 9/2016

Autor: Eva Šamánková | pondělí 24.10.2016 18:51 | karma článku: 11,52 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik