Život po tobě

Ztráta milované osoby… Jak čelit každému dalšímu dni? Jak se naučit žít dál? Kde hledat smysl dalšího bytí? Jaký bude „život po tobě“?...

Britská spisovatelka Jojo Moyesová dojala svým příběhem o mladém kvadruplegikovi a jeho sympatické a trochu potrhlé ošetřovatelce statisíce čtenářů i široké zástupy diváků v kinech. Román Než jsem tě poznala vyprávějící o úspěšném mladém muži Willu Traynorovi, který po střetu s motorkou ochrne na celé tělo a jako východisko ze své jinak bezvýchodné situace plánuje švýcarskou kliniku provádějící asistovanou sebevraždu, a jeho nové ošetřovatelce – šestadvacetileté Louise Clarkové, která se mu to naopak snaží rozmluvit, vyšel roku 2013 v téměř 35 zemích.

Na četná přání čtenářů napsala Jojo Moyesová po dvou letech pokračování. Život Louisy po Willovi… Román nesoucí název Život po tobě vyšel nedávno v překladu i u nás. Setkáváme se v něm s bývalou ošetřovatelkou po roce a půl od Willovy smrti, kdy Louisa žije v Londýně, pracuje na letišti v baru, přežívá ze dne na den, a na to, jak dát svému životu další smysl, zatím nepřišla…

Pustit se do pokračování byl od Jojo Moyesové odvážný krok. Otevřené konce ve čtenářích probouzejí vlastní fantazii. Když vám po určité době autor předloží „skutečnou“ verzi, může se stát, že se ta jeho bude s tou vaší diametrálně rozcházet a celkový dojem z knihy to nenávratně pokazí. Ne všechno a za každou cenu musí být nutně dovyprávěno a dopovídáno. Jojo Moyesová to přesto zvládla na výbornou!

Postava Louisy zůstala sama sebou, byť je tato mladá žena oproti prvnímu dílu někým jiným. Rozpor? Ne, to jsou jen jizvy, které vám zůstanou po smrti blízké duše…Autorka bez laciných klišé přibližuje život „poté“. Louisu čeká vážný úraz, skupinová terapie a snad i nová láska. Jenže… Nic není servírováno na zlatém podnose a ke všemu musí nejprve dojít a dozrát.

Nepřítomnost Willa tu dýchá z každé stránky. Chybí tu jeho pohled na svět, jeho rady i vtípky. Paralela s reálným životem a ztrátou se autorce zdařila více než působivě. Sálá z toho opravdový smutek, bolest i hojení. A podobným způsobem je to i se zbytkem příběhu. Moyesová netlačí na pilu, děj nepěchuje zvraty na efekt, není přeslazená ani přehnaně melodramatická. Své postavy provází životem pozvolna, s uvěřitelným množstvím slz, humoru i naděje.

Život po tobě je důstojným pokračováním Než jsem tě poznala. Stejně tak směle obstojí i jako samostatný román o „životě po …“. Nikdy to není snadné. Poslouchat, že život jde dál, bývá k zešílení. Ale přes všechen smutek a bolest není jiná cesta, než to zkoušet dál… A Jojo Moyesová líčí tento těžký boj s citem i jemností!

Moje hodnocení: 85%

 

Autor: Jojo Moyesová
Název: Život po tobě / After you
Počet stran: 400
Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 11/2016

 

Autor: Eva Šamánková | pondělí 19.12.2016 19:26 | karma článku: 15,33 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53