Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z písku a popela

Itálie za druhé světové války. Kněz, který nasazuje krk, aby ochránil nevinné před nacistickým soukolím. Mladá židovská dívka, která nechce jen nečinně přihlížet. A zakázaná láska sevřená v kleštích víry a nemilosrdné doby…

Americká spisovatelka Amy Harmonová má na svém kontě už více jak deset úspěšných románů. Jeden z nich se na přelomu roku objevil i v českém překladu, vydalo ho nakladatelství Knižní klub. Nese název Z písku a popela a jeho děj zasadila mladá talentovaná autorka do Itálie v době druhé světové války.

Hlavními postavami románu Z písku a popela jsou židovská dívka a nadějná houslistka Batsheva Rosselliová (zkráceně Eva) a mladý začínající kněz Angelo Bianco. Ti dva společně vyrůstali, spolu zažili první polibek a vždy je spojovalo neviditelné pouto blízkosti a lásky. Angelo se však už od dětství toužil stát knězem. Jestliže ho cit k Evě v tomto snu někdy nalomil, tak nastupující válka ho v jeho kněžském přesvědčení zase utvrdila. Protože právě katolická církev byla tou hlavní organizací, která se odvážila židovské obyvatelstvo před nacisty chránit.

Evu a Angela poprvé potkáváme ještě na prahu dětství, sledujeme jejich cestu dospíváním, až se zastavujeme v Římě v době probíhající války, kdy jsou oba již dospělí. Tady Angelo v jednom z klášterů Evu ukrývá. Nacistické razie na židovské obyvatele drasticky přitvrzují a konec války je v nedohlednu. Angelo se snaží pomáhat, kde se dá, což by Eva také ráda - odmítá jen nečinně čekat na záchranu. Řízením osudu a nešťastné příhody se jí toto „přání splní“. Pod falešným jménem nastupuje jako sekretářka u německého kapitána von Essena…Jak dlouho tuto nebezpečnou hru vydrží hrát? Bude prozrazena? Dočká se ona i Angelo konce války? A co jejich nikdy nevyhaslá láska?

Amy Harmonová je nesmírně jemná a nevtíravá vypravěčka, která si čtenáře omotá kolem prstu. Ačkoli se první třetina knihy odvíjí spíše v ospalejším tempu, zbytek už pluje na rozbouřených vlnách. Atmosféra strachu a čekání na nechtěné sílí úměrně tak, jak ve svém konání v Římě nacisté přitvrzují.

Autorka s ohromnou podmanivostí splétá reálné kulisy s fikcí, aniž by jakkoliv tlačila na pilu. Jejím vyprávěním prostupují něha a prostá obyčejnost, jež snad právě proto dělají z dojmu všedního ten nevšední. Z písku a popela je příběh smutný, bolestný, plný nelidského zacházení a smrti, přesto napěchovaný láskou, lidskostí a tím jediným, co obvykle člověku zůstane, když přijde jinak o všechno - nadějí.

Tento čtivý a z velké části poetický román není jen o válce, ale také o odvaze, víře, o hledání Boha i sebe samotného. Hlavní postavy si po celou dobu nemohou být vzájemně bližší, a přitom vzdálenější. Za každou z nich stojí vlastní rodinný příběh, se všemi složitostmi, které život nabízí.

Amy Harmonová odvedla úžasnou práci, proto je veliká škoda a lajdáctví, že jediným aspektem, který dojem z celé knihy kazí, je naprosto fušersky odvedená korektura přeloženého textu. Objevuje se tu množství překlepů, gramatických chyb, někde zase chybějí písmena či interpunkční znaménka na konci věty. :((

Každopádně Z písku a popela je příběh, který dojme, rozesmutní i zahřeje. Krásná kniha…

Moje hodnocení: 95%

Autor: Amy Harmonová
Název: Z písku a popela / From Sand and Ash
Počet stran: 344
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 12/2017

Autor: Eva Šamánková | středa 24.1.2018 18:36 | karma článku: 8,92 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik