Pan Herec Miroslav Donutil

31. 01. 2018 18:36:20
Kdo by neznal Miroslava Donutila, výborného herce, vypravěče, baviče a také dabéra? Co o něm řekli běžní lidé a především slavné osobnosti? Právě to sepsal ve své nové knize Petr Čermák, kontroverzní autor životopisů...

Jméno Petra Čermáka je známo především z bulvárních médií. Jako autor životopisných knih, (alespoň na přebalech se tak tvářících), čelil mnoha kritikám za svá díla. Jeho portréty herců, hereček, českých i zahraničních sportovců vznikly v drtivé většině bez vědomí a autorizace dotčených osobností, a navíc ve spíše pokulhávající kvalitě.

Čermákův nejnovější počin vyšel na přelomu roku pod názvem Pan Herec Miroslav Donutil - Co řekli nejen slavní?, a jak je vidno z názvu, tentokrát si vzal autor „na mušku“ výtečného českého herce Miroslava Donutila. Nutno zdůraznit, že v tomto případě jde o knihu autorizovanou!

O Miroslavu Donutilovi, rodákovi z Třebíče, který už desítky let baví diváky u televizních obrazovek a v divadle, hovoří v knize jeho nejbližší rodina i jeho kamarádi, kolegové a mnoho dalších...

Úvodní část knihy patří vzpomínkám na Donutilova velikého kamaráda - brněnského herce, baviče a siláka Frantu Kocourka, který v roce 1991 nečekaně v pouhých 44 letech zemřel. V dalších kapitolách se pak hovoří o Donutilových hereckých začátcích, které jsou neoddělitelně spjaty s brněnským divadlem Divadlo Husa na provázku, kde v letech 1973 - 1990 zářil například v představeních Balada pro banditu, Pohádka máje či Bratři Karamazovi.

Postupem stránek přijde řeč na Donutilovo působení v Národním divadle, na jeho filmové a seriálové role, i zábavné pořady. Autor knihy zpovídá Aloise Švehlíka, Ivu Janžurovou, Jiřinu Bohdalovou, Michala Viewegha, Karla Gotta, Karla Vágnera, současné i bývalé sportovce a mnoho dalších lidí. V poslední kapitole pak o oblíbeném herci hovoří ti nejpovolanější - manželka Zuzana Donutilová a mladší ze synů Martin, který s úspěchem kráčí v otcových šlépějích.

Zážitky a pohledy na Miroslava Donutila jako herce i člověka dostávají u každé z dotazovaných osob rozdílný rozsah. Některý rozhovor se vejde na pár řádku, jiný na půl či celou stránku, a další třeba na stránky dvě. Což je ostatně asi maximem. Petr Čermák jako tazatel se drží „při zemi“, otázky se hodně opakují, chybí jim nápaditost. Kloužou po povrchu, aniž by alespoň někdy zašly do výraznější hloubky.

Vyprávění autor ladí do nenáročné lidové podoby. Jde o odpočinkové čtení, během něhož jsou mile vyzdviženy všechny přednosti pana Donutila. Přesto je někdy text tvrdým oříškem. Autorovy přechody mezi zpovídanými osobnostmi jsou dost zmatečné, občas se stane, že netušíte, kdo vůbec v dané chvíli hovoří. Petr Čermák totiž rád přeskakuje a knize chybí pevně ukotvená forma. Věty psané kurzívou také pro své čistě náhodné používání žádné světlo do tmy nepřinášejí.. Samotný rozhovor pak obvykle splývá v jeden text bez jakéhokoliv grafického zvýraznění či rozlišení.

Knize škodí i pramalá korektura. Objevuje se v ní množství překlepů, gramatických chyb, některé věty i při nejlepší vůli nedávají smysl, nemluvě o pomýleném popisku jedné z fotek, jenž udělal ze zpěváka Karla Gotta herce Alaina Delona.

Pan Miroslav Donutil je výborný, osobitý herec i vypravěč. O jeho úctyhodně vysokých profesních kvalitách se v této knize hovoří hodně, a právě proto by si na oplátku určitě zasluhoval alespoň z poloviny obdobně profesionální přístup od autora knihy. Dílo Petra Čermáka bohužel ale budí dojem, že bylo spíchnuto horkou jehlou bez ambice na kvalitní a hodnotnou knihu.

Moje hodnocení: 35%

Autor: Petr Čermák
Název: Pan Herec Miroslav Donutil - Co řekli nejen slavní?
Počet stran: 176 + 32 stran přílohy
Nakladatelství: Imagination of People
Vydáno: 12/2017

Autor: Eva Šamánková | středa 31.1.2018 18:36 | karma článku: 10.80 | přečteno: 1183x

Další články blogera

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 157 | Diskuse

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 341 | Diskuse

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma článku: 8.62 | Přečteno: 228 |

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma článku: 4.21 | Přečteno: 110 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.13 | Přečteno: 383 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 359 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 498

Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...