Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

The Crown - Působivé zpracování prvních let vlády Alžběty II.

Nejdéle vládnoucí britská panovnice. Žena nesmělé povahy, milující koně, která nese už 66 let na bedrech břímě Koruny. Královna Alžběta II. Jaké byly začátky jejího panování? Úchvatný pohled na tuto dobu přináší seriál The Crown.

Seriál The Crown z produkce televizní stanice Netflix přinesl prozatím ve dvou desetidílných sériích zajímavý, působivý a atraktivní pohled na mládí a první roky panování britské královny Alžběty II. Scénárista Peter Morgan odvedl úžasnou práci, když v jednotlivých epizodách vymaloval portrét života uvnitř Buckinghamského paláce i sídla britského premiéra na 10 Downing Street takovým způsobem, jakým se na královskou rodinu pravděpodobně ještě nenahlíželo.

Princezna Elizabeth Alexandra Mary se narodila v roce 1926 jako starší ze dvou dcer princi Albertovi a jeho ženě Elizabeth. Princ Albert jako druhorozený syn krále Jiřího V. nebyl v přímém pořadí následníka trůnu. Tím byl jeho starší bratr David, jenž se také po smrti otce v roce 1936 chopil Koruny. Jako panovník král Edward VIII. ale vydržel pouhých 11 měsíců. Ještě dříve než stačil být oficiálně korunován, se rozhodl abdikovat. Důvodem dobrovolného vzdání se trůnu a nuceného odstěhování do ciziny byla žena jeho srdce Wallis Simpsonová.  

Vzhledem k tomu, že byla Wallis Simpsonová již dvakrát rozvedená, nepřicházel takový sňatek dle britských zákonů v úvahu a vláda se postavila proti. Na pomyslných vahách lásky a povinnosti si Edward VIII. nakonec zvolil lásku, a Korunu tak „předal“ svému bratru Albertovi a „udělal“ z něj krále Jiřího VI..Tím byla zároveň udána i budoucnost princezny Alžběty…

První série seriálu The Crown mapuje léta 1947 - 1955 a předvádí tak výsledky pečlivého průzkumu prvních let života i vlády Alžběty jako princezny a královny. Ale také jako matky, manželky a sestry. Jsme svědky její svatby s princem Philipem i jeho obtížné vypořádávání se s rolí muže odsouzeného žít ve stínu své manželky, sledujeme milostné vzplanutí Alžbětiny sestry princezny Margaret k důstojníkovi královského letectva Peteru Townsendovi i poslední roky Winstona Churchilla v pozici premiéra vlády.

Seriál zaznamenal u diváků veliký úspěch. Jejich následné otázky o tom, co byla v ději skutečnost a co fikce, daly podnět pro vznik knihyThe Crown: Podrobná historie, jejíž český překlad vydalo nedávno nakladatelství Knihy Omega. Autorem knihy je britský historik a životopisec Robert Lacey.

The Crown: Podrobná historie je rozdělena dle seriálových epizod do 10 kapitol, v nichž Robert Lacey navazuje na to, co divák na televizní obrazovce sledoval, a přidává další souvztažnosti, informace a zajímavosti k dotyčným osobnostem a dění. Kniha tak nejen vynikajícím způsobem doplňuje samotný seriál a popisuje pozadí jednotlivých epizod v historickém kontextu daných událostí, ale přináší rovněž netradičně pojatou biografii.

Na kvalitním křídovém papíře je uvedeno množství fotografií - jak těch seriálových, tak i autentických, které tak mimoděk dokládají, s jakou mimořádnou pečlivostí a jemností tvůrci seriálu přistupovali k detailům. Ve vizuální podobnosti herců k daným osobnostem, kulisami i zpracováním událostí. Robert Lacey hovoří uctivým a příjemným způsobem, bez kontroverze, s citem pomoci čtenáři pochopit zákony a význam Koruny.

The Crown: Podrobná historie není pouhým knižním průvodcem seriálu, ale naopak výtečným způsobem zpracovaná publikace o britské královské rodině, která čtenáře okouzlí svým vkusně intimním a seriózním pojetím.

Moje hodnocení: 100%

Autor: Robert Lacey
Název: The Crown: Podrobná historie / The Crown: The Official Companion, Volume 1: Elizabeth II, Winston Churchill, and the Making of a Young Queen (1947-1955)
Počet stran: 384
Nakladatelství: Knihy Omega
Vydáno: 4/2018

Autor: Eva Šamánková | pondělí 18.6.2018 16:43 | karma článku: 11,94 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik