Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Absolutní miláček

Láska má nespočet podob. Dá se prožívat na mnoho způsobů. Každá je jiná. Většinou povznáší a naplňuje. Někomu přináší veškerý smysl bytí, jinému srazí vaz. Tak, jako bývá láska krásná, může být i zvrhlá, odporná a deformující…

Téma odpudivé a patologické lásky zvolil pro svou prozaickou prvotinu americký autor Gabriel Tallent. Román, který u nás v překladu vydalo nakladatelství Odeon, nese název Absolutní miláček.

Tato kniha zavádí čtenáře do Kalifornie, do neudržovaného a chátrajícího domu, na samotu obklopenou lesy a poli, ležící blízko mořského pobřeží. Právě tady žije čtrnáctiletá Turtle a její otec Martin, který po tragické smrti manželky vychovává dceru sám. A že to není standardní výchova, poznává čtenář ihned.

S každou otočenou stránkou sílí nechuť, odpor a smutek. Martin, posedlý myšlenkou konce světa, se na něj připravuje už mnoho let. Dceru naučil zacházet se všemi možnými druhy střelných zbraní. Což je jen část jeho výchovy. Dceru nepřetržitě deptá jak psychicky, tak fyzicky.

Turtle jako podivínský samotář se od svých spolužáků nemůže odlišovat víc. Nejraději se toulá okolní přírodou, často až na hranici svých fyzických sil. Martina přes jeho občasnou krutost naplno zbožňuje. Otce vnímá jako toho, kdo ji chrání, učí, miluje ji. Navzdory tolika jejím chybám, navzdory její vlastní bezcennosti, hlouposti a odpornosti - jak sama sebe vnímá. Navyklý vzorec výchovy přijde dívce „normální“, protože nikdy nepoznala nic jiného.

Turtle v knize vystupuje pod třemi jmény, což zpočátku může být pro čtenáře poněkud matoucí. Její vlastní jméno je Julia, ona ho však nesnáší a raději používá „želví“ jméno Turtle. Její otec ji zase oslovuje Kibble.

Rozervaná duše mladé dívky je křehká, zranitelná, vyděšená, na straně druhé tvrdá, pokřivená i plná hněvu. Prostředek, kterým autor tento rozpor zdůrazňuje, je vulgární slovník. Sprosté nadávky směřuje dívka v myšlenkách nejen druhým, ale i sobě.

Podivnost domácího prostředí si Turtle začíná uvědomovat ve chvíli, kdy potkává šestnáctiletého Jacoba, jehož rodinné zázemí je zcela normální a tradiční. Protichůdnost vlastních pocitů vyvolává v Turtle bezbřehý zmatek. Dostane někdy šanci vymanit se ze svého odpudivého vztahu s Martinem?

Kniha Absolutní miláček se vůbec nečte snadno, a rozhodně není pro každého. Témata, která se příběhem rozprostírají - incest, násilí, šikana, patologické vazby - vyvolávají odpor, ale nutí přemýšlet. Těžko rozhodnout, zda to vše umocňují či naopak ředí někdy až filmové scény a popisy okolní krajiny a pod kůži zalézající zemitosti.

Autor se místy zaobírá detaily s intenzitou několika odstavců či stránek, aby jiné okolnosti a jiné kousky dění nechával projít okolo jen jakoby mimochodem. Dynamika děje se střídá s velkou nepravidelností, což děj člení na několik částí, byť se nezdá, že by šlo o autorův cílený záměr.

Absolutní miláček je ve své neuchopitelnosti a otevírání mnoha tmavých tabu čtivým románem, byť máte chuť ho na každé druhé stránce odložit.

Moje hodnocení: 70%

Autor: Gabriel Tallent
Název: Absolutní miláček / My Absolute Darling
Počet stran: 448
Nakladatelství: Euromedia Group - Odeon
Vydáno: 02/2019

Autor: Eva Šamánková | neděle 14.4.2019 14:29 | karma článku: 7,83 | přečteno: 164x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik