Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno nejlepší k narozeninám aneb Místo zásnub kopačky

Když se život bez varování obrátí vzhůru nohama a partner se s vámi místo očekávaných zásnub rozejde, navíc bez pořádného vysvětlení, je potřeba vzchopit se a vydat po nové cestě. Jenže která je ta správná, a jak ji vůbec najít?

Všechno nejlepší, Anno je románová prvotina české autorky a bloggerky Petry Š. Jirglové, v níž se volně inspirovala právě životem v oblíbené Anglii. Humorný příběh nevyzrálé (téměř) třicátnice, která místo vytoužených zásnub letí dělat au-pair do Anglie, řeší i vážná a složitá osobní rozhodnutí na cestě životem a ukazuje, že někdy je třeba od života dostat facky, abychom se mohli posunout dál.

Hlavní hrdinkou knihy je čerstvě 29letá Anna, která žije spokojeným životem poměrně rozmazlené holky. Už dávno je zvyklá, že jí okolí servíruje všechno na stříbrném podnose. Její život se ale nečekaně zhroutí jako domeček z karet den po jejích posledních narozeninách. Od svého přítele Radima, s nímž už čtyři roky žije v jeho bytě a pracuje v jeho firmě, dostane místo zásnubního prstýnku „kopačky“.

Zhýčkaná Anna tak v jediné chvíli přijde jak o bydlení a milovaného partnera, tak i o svoji práci a veškeré jistoty. Je na dně a netuší, jak se svým životem po takové ráně naložit, jak se postavit na vlastní nohy a postarat se sama o sebe. Vnitřní hrdost nakonec Anně nedovolí vrátit se domů k rodičům, a proto se z čirého zoufalství jako tonoucí stébla chytne alespoň možnosti odjet jako au-pair do Anglie.

Už po přistání na letišti se však Anniny představy o tom, že míří k bohaté rodině, žijící v přepychové vile ve středu Londýna, rozplynou. Realita je daleko prostší - Annina nová „rodina“ vlastní starší omlácené auto, má dvě ubrečené a uječené osmileté holčičky a žije na zapadlém venkově na samotě, kde bude Anna především uklízet, venčit dva psy, krmit slepice a nenávidět se s kohoutem.

Zprvu to vypadá, že proti Anně se snad spiknul celý svět. Postupem doby ale mladá žena přeci jen přehodnocuje své představy a verdikty. Možná se jednoduše stačí na svět podívat z trochu jiného úhlu a všechno pak nemusí vypadat tak zoufale ztraceně. Co čeká Annu v cizí zemi? Čím vším si projde, a jak moc ji to ovlivní a změní jí život?

Všechno nejlepší, Anno vyšlo v nakladatelství Euromedia Group v tištěné podobě, jako e-kniha a zároveň pod hlavičkou Témbr jako audiokniha. Té propůjčila svůj hlas divadelní herečka a dabérka Adéla Kubačáková, která ve dvanácti hodinách svým velmi příjemným hlasem líčí peripetie hlavní hrdinky a s dokonale přizpůsobenou a vybroušenou intonací ji provází všemi eskapádami.

Příběh se výborně poslouchá, je to skvělá směsice dobře psaného příběhu a bezchybného mluveného projevu, primárně směřujícího na ženské posluchačky. Autorka vypráví nesmírně uvolněně a barvitě. Její hrdinka je téměř jako postava z masa a kostí. Autentické podání s velmi podmanivou atmosférou dělají, že se od příběhu odchází jen hodně těžce.

Vyprávění ze života a o životě přináší humor, trochu romantiky a nabídne i vítaný lidský přesah o smyslu a vnímání vlastních životních rozhodnutí. Kromě hlavní hrdinky, na první pohled rozmazlené princezničky, která je však na druhý a každý další pohled o něco sympatičtější, či zasluhuje o kousek více shovívavosti, ovlivňují dění i další postavy. Bridget, na každém kroku příšerně šetrná a lehce praštěná Annina zaměstnavatelka; věrná kamarádka Aneta, která umí vyslechnout, pomoci a v pravé chvíli říct pravdu bez příkras, třebaže pro svou přímost mohou taková slova bolet; anebo přemýšlivý mladinký čínský student John, který má pokaždé v rukávu schovanou správnou radu na jakoukoliv životní nesnáz.

Všechno nejlepší, Anno je výborný oddechový román plný humorných situací, který zcela jistě pobaví a nakonec i trošku dojme.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Petra Š. Jirglová
Název: Všechno nejlepší, Anno
Vydavatelství: Euromedia Group - Témbr
Vydáno: 12/2020
Délka: 12h 9min

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 18.3.2021 16:56 | karma článku: 6,58 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik