Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovenské detektivní perly

Knižní eso kriminálky a v současnosti nejprodávanější slovenský autor Dominik Dán dlouhodobě směle kraluje žánru detektivky. O svém umu přesvědčuje i v kouscích z roku 2021 - v Břemenu minulosti a Ve stínu.

Lednový chlad, pozdní večer, rozsvícené okno a venku ve křoví neznámý šmírák, který sleduje objekt své touhy. Schovaný ve stínu si užívá podívané a plánuje další kroky. Přijdou mu policisté na stopu dřív, než ženě ublíží?

Slovenský spisovatel a bývalý kriminalista Dominik Dán je autorem více než třicítky detektivních příběhů. V současnosti nejprodávanější slovenský spisovatel užitkuje své letité policejní zkušenosti do napínavých příhod, které se dají číst nahodile a nezávisle na pořadí. Anebo jako jedna, osobními vztahy a zločineckými linkami, provázaná navazující série. Obě varianty jsou plnohodnotným čtenářským zážitkem.

Píše se leden roku 1991, venku mrzne a v Našem Městě řadí „ponožkový vrah“. Jeho poslední oběť přežila, ale parta detektivů z oddělení vražd se obává další brzké oběti. A tak se taky stane. Mrtvá žena s rozbitým obličejem zavražděná ve své vlastní posteli. Je pachatelem „ponožkový vrah“, jak napovídá ponožka znovu zanechaná na místě činu, nebo se někdo pokusil vraždu jen napodobit? Detektivy čeká případ, který prověří jejich trpělivost, postřeh a schopnost dedukce. A to samé platí i pro čtenáře!

Při zvýšené pozornosti na detaily, při pečlivém vnímání policejních výslechů může čtenář odhalit řadu vodítek vedoucích k pachateli. Eso v rukávu si však nechává Dán pro sebe a pro své detektivy do finálového odhalení. Na případu pracuje Richard Krauz s parťákem Ivanem. Když je ale potřeba rozhodit sítě a vyrazit do terénu, zapojuje se i zbylé osazenstvo kanceláře – Burger, Hanzel a věčně hladový Váňa.

Jako v každé Dánově knize, tak i Ve stínu je směsí napětí a černého humoru s leckdy nezapomenutelnými hláškami. Atmosféra je výborně vykreslená a místy by se dala krájet. Svižné tempo posouvá příběh vpřed a často svede detektivy i do slepé uličky.

Ve stínu je další skvělý příběh od slovenského mistra detektivky. Napětí, humor, akce i logika a dedukce plní stránky, které čtenář netrpělivě otáčí vpřed. Pokud by čtenář chtěl po dočtení pokračovat v časové chronologii policejní kanceláře, pak by měl sáhnout po „dánovce“ s názvem Břemeno minulosti. A pokud by snad chtěl vědět víc o ponožkovém vrahovi, pak je vhodnou volbou Bestie.

Opilý mladík za volantem kradeného auta, mramorový stůl jako pravděpodobný vražedný předmět, žaluzie bez smítka prachu. Kdo zavraždil oblíbeného vysokoškolského profesora?

Břemeno minulosti nabízí další díl série s mordpartou z Našeho Města, který můžeme číst samostatně, nezávisle na ostatních Dánových knihách, nebo jako další střípek z velké mozaiky DD. Tentokrát stojí před detektivy z kanceláře č. 141 případ zabitého vysokoškolského profesora.

Ten, jak záhy začnou parťáci zjišťovat, měl zálibu v dosti peprné činnosti. O tom, že každá závislost s sebou nese i život ohrožující nebezpečí, by mrtvý mohl nejspíš důkladně vyprávět. Kriminalisty čeká kolečko výslechů, pátrání v terénu i vyhodnocení podivných stop v bytě zavražděného.

Vedle profesorova případu se rozvíjí, především prostřednictvím flashbacku, i dění kolem kosterních ostatků nalezených už v předešlé knize. Tato kauza však přímému rozhřešení nedojde ani tentokrát. Dominik Dán se pravděpodobně rozhodl spřádat klubko kolem břitké paní Wolfové daleko objemnější a rozvinutější.

Břemeno minulosti pádí vpřed a zaujme čtenáře, byť tentokrát případ nedosahuje tak výkonných obrátek jako v předchozím Ve stínu. Tentokrát tomu schází kousek pověstné Dánovy jiskry, jakoby se nad krajinou rozprostírala kalná mlha. Naštěstí není dusivá, a tak i tento příběh dokáže lehce zaujmout.

V porovnání obou knih vychází vítězně Ve stínu. Břemeno minulosti mu pak s malým odstupem sympaticky sekunduje a naplno láká k dalším Dánovým knihám.

Autor: Eva Šamánková | sobota 20.8.2022 16:46 | karma článku: 12,42 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik