Velké maličkosti

Černošská porodní sestra a rasisticky smýšlející rodiče čerstvě narozeného chlapečka. Když se setkají v jedné místnosti, tragédie na sebe nenechá dlouho čekat. Jakou váhu má skutečně barva kůže, svědomí… a velké maličkosti?

Americká spisovatelka Jodi Picoultová napsala už přes dvě desítky románů, které vyšly v 35 zemích světa. Vydání každé její nové knihy je pro čtenáře malým svátkem. V českém překladu je tou nejnovější román Velké maličkosti, pojednávající o rasismu - o tom úmyslném a účelovém, ale ještě více o tom skrytém a nevědomém.

Ústřední postavou příběhu je čtyřiačtyřicetiletá zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení Ruth Jeffersonová. Když jednoho rána vchází tato matka dospívajícího syna a vdova po válečném hrdinovi do nemocničního pokoje, stejně jako to dělá už dvacet let, ošetřit mladou prvorodičku a její novorozeně, ani náznakem netuší, jak moc ji tento den změní další život… Netuší, že bude obviněna z vraždy a skončí před soudem… Aniž by se provinila něčím víc, než tím, že je černoška…

Vedle Ruth sledujeme dění i prostřednictvím čerstvého otce Turka Bauera - radikálního neonacisty a rasisty, jehož maličký synek několik dní po porodu zemřel, a mladé právničky prožívající svůj první velký případ Kennedy McQuarrieové. Všem třem vtiskla autorka silné, rozdílné a přesvědčivé charaktery.

Jodi Picoultová je úžasná vypravěčka, která už mnohokrát předvedla, že se žádného kontroverzního tématu nebojí. Ať už šlo o domácí násilí, sebevraždy, vážně pošramocené rodinné vztahy nebo o stigma války. O rasismu v USA chtěla tato autorka psát už před dvaceti lety, na začátku své spisovatelské kariéry. Tehdy měla připravený koncept, začala ho zpracovávat, ale záhy si uvědomila, že to není „ono“, že na to není ještě dostatečně vyzrálá.

Velké maličkosti svědčí o tom, že dobře udělala. Obsáhlé rešerše stály za zrodem skvělého románu, třebaže smutného a bolestného. Jodi Picoultová vypráví s nesmírnou empatií a jemností, hraje si s detaily a nastavuje zrcadlo rasismu z mnoha úhlů. Třebaže se jí to možná nedaří na jedničku pokaždé, donutí vás zapřemýšlet Jinak… Nad sebou samými, nad předsudky, nad „privilegii“, jež si neuvědomujeme, nad drobnými detaily tvořícími součást každého dne, jež jsou pro mnohé „jen“ automatickou rutinou a zafixovanou samozřejmostí, pro jiné ovšem těžkou všudypřítomnou překážkou…

Propracované postavy, živé dialogy a „infarktová“ závěrečná část v soudní síni potvrzují, že Jodi Picoultová dobře ví, jak napsat výtečný společenský román s  lidským přesahem!

Moje hodnocení: 100%

Autor: Jodie Picoultová
Název: Velké maličkosti / Small Great Things
Počet stran: 528
Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 10/2017

Autor: Eva Šamánková | úterý 14.11.2017 18:39 | karma článku: 9,48 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11

Eva Šamánková

Noc temných lží

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53