Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Coura v nás

Mateřské povinnosti, touha něco dokázat a někam patřit. Být svobodnou matkou je místy jízda na horské dráze. Věčně se dohadovat s „exem“ o výchově společné dcery i setkat se s bývalou láskou a přitom neohrozit tu současnou...

Oblíbená herečka Jana Bernášková překvapila v loňském roce velmi zdařilou a čtivou knižní prvotinou Jak přežít svého muže. V ní jsme mohli sledovat životní cestu mladé matky Lucie Májové, toho času končící rodičovskou dovolenou a čerstvě rozejitou s životním partnerem Tomášem. Lucie skrze humor i dojetí líčila každodenní radosti i strasti lokální herečky, která by si tak ráda zase v něčem - vlastně v skoro v čemkoli - konečně zahrála. Nejlépe v nějakém nekonečném seriálu v televizi nebo konečně poctivou hru v divadle, než muset neustále obíhat konkurzy na reklamu, které většinou stejně nedopadnou.

Lucii autorka v knize opustila ve chvíli, kdy se její život stabilizoval, a kdy našla toho pravého – scénáristu Karla. V nakladatelství Rosier před nedávnem vyšlo volné pokračování. Nese názevv Coura a znovu se v něm setkáváme s Lucií, jejím chaotickým životem, její touhou po nalezení naplňující práce i s jejími potrhlými kamarádkami Alčou a Denisou. Tentokrát do děje silně zasáhne bývalá láska Petr, kterého by Lucie nechtěla potkávat ani na zastávce tramvaje, a to s ním teď  musí hrát v divadle a na place mu vyznávat lásku a líbat se s ním.

Svými životními kotrmelci procházejí i Lucčiny kamarádky, a tak není při společných chvilkách u vína nouze o trapasy, dramata, slzy ani smích. Jen tentokrát nějak nedojde na vaření pověstné magické polévky. Kamarádky stojí věrně při sobě, což ovšem neznamená, že k sobě nedokážou být náležitě kritické.

Jana Bernášková otevírá s humorem i velkým nadhledem ožehavá témata, která řeší většina žen. Je u toho občas prostořeká, nevázaná a jednoduše upřímná. Pikantní výrazy i občasné popisy probíhajícího „postelového dění“ přinášejí erotický nádech. Autorka dokáže s lehkostí hovořit o tématech, která v nás často evokují spíše tabu. Ve vší otevřenosti se každý zmíněný „lulin“ a každá „lulina“ do vyprávění bezvadně hodí. Nesymbolizují lacinost a vulgaritu, ale prostý lidský naturel, přirozenost a lidskost.

Jana Bernášková vypráví uvolněně a s jiskrou. Dojímá, rozesmívá a na konci nasazuje vysoký kalibr pořádného dámského dramatu. Při tom všem dokáže jít s nenucenou přesvědčivostí hluboko pod povrch a otevírat citlivá témata. Je možné milovat dva muže najednou? Anebo snad ženu, i když nejste lesba? Jaká žena a matka jste, když pro vás není vaše dítě na prvním místě, ale až na druhém? Kde jsou hranice, za něž by bývalí partneři neměli zacházet?

Couru vydalo nakladatelství Euromedia Group v edici Témbr také jako audioknihu. Stejně jako prvotinu Jak přežít svého muže. Oproti první knize ji ale nenačetla sama autorka – ze zdravotních důvodů, jak uvádí na samém začátku – ale vybrala za sebe náhradu v podobě sametového hlasu herečky a dabérky Jitky Ježkové. A byla to super volba!

Měkký a velmi příjemný hlas Jitky Ježkové zvládá s bravurní profesionalitou všechny polohy živelné hrdinky, výtečně intonuje nejen při řeči její malé dcery a kompletně pohlcuje posluchačky. Celé mluvené slovo je jedna parádní jízda bez karambolu, u níž nebudete chtít, aby někdy vůbec skončila.

Coura je skvělý odpočinkový i jímavý román, který osloví většinu žen. Budou nacházet s hrdinkou Lucií různé paralely a bezpodmínečně jí fandit. Jitka Ježková kraluje a patří mezi nejlepší interpretky audioknih. Milé dámy, hezkou zábavu! 

Moje hodnocení: 95%

Autor: Jana Bernášková
Název: Coura
Vydavatelství: Témbr
Délka: 12h 25min.

Autor: Eva Šamánková | čtvrtek 11.8.2022 18:10 | karma článku: 11,43 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Eva Šamánková

Pátý svědek

Svérázný advokát s pojízdnou kanceláří a záplava zoufalých klientů, kteří se stali obětmi hypoteční krize. Případy sice nesou peníze, ale jsou nudnou rutinou. Klientka podezřelá z vraždy hypotečního makléře je lákavější sousto.

2.12.2023 v 16:31 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Noc temných lží

Páteční odpoledne a do konce pracovní doby zbývá jen pár desítek minut. Víkendové plány však vezmou za své. Mrtvé tělo mladé prostitutky, parta mužů z vyšších míst a prezidentské volby za dveřmi. Tato noc bude pekelně dlouhá...

19.9.2023 v 9:39 | Karma: 9,39 | Přečteno: 349x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Spisovatelka na zabití

Když vás opustí manžel pro mladší model, truchlíte i zuříte. Když vás chce ještě připravit o společné děti, zhroutíte se a zuříte o to víc. Nakonec možná nezbyde, než se zabít. Nebo někoho zabít...

23.8.2023 v 17:00 | Karma: 8,62 | Přečteno: 228x | Kultura

Eva Šamánková

Pouštní hvězda

Na zločiny nejde nikdy zapomenout. A odpustit jejich pachatelům už vůbec ne. Mnohdy si spravedlnost dává načas a nalezení pachatele trvá proklatě dlouho. Co pak, až se to nakonec stane? Přijde trest nebo pomsta?

3.8.2023 v 16:39 | Karma: 4,21 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Eva Šamánková

Dáma kontra střelec

Figurky jsou rozestavěny a hra může začít. Každý tah je třeba důkladně promyslet. Šachová partie si žádá soustředění. Dáma kontra střelec. Vyhraje partii dáma nebo zvítězí střelec? Kdo bude mít nakonec více štěstí a důvtipu?

29.7.2023 v 13:02 | Karma: 5,53 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
Kdo jsem? Knihovnice, lektorka "čtenářských dílen" pro děti, začínající kronikářka, autorka dvou regionálních knih... a životními ztrátami omlácený jedinec, kterému knihy přinášejí  malý (velký) únik od všeho...

             

Seznam rubrik